Muziek

Klassiek, Jazz/Pop/Rock & Experimentele Muziek @ J.H. Fiocco Schaarbeek


Orgel Muziekacademie Schaarbeek
 Onze academie biedt 3 afdelingen aan:

klassiek, Jazz/Pop/Rock, Experimentele muziek

De cursus instrument/zang vormt het wezenlijke bestanddeel van de muzikale opleiding

  • Theoretische kunstvakken
  • Instrumenten
  • Zang
Onze academie biedt 3 afdelingen aan  :
klassiek, jazz/pop/rock en elektronische muziek

1

KLASSIEK

Klassieke muziek is de basis voor al wie muziek wil leren. Het is onze Westerse muziek die de afgelopen eeuwen een hele weg afgelegd heeft van vocale naar instrumentale muziek en naar opera, orkestmuziek,…
Klassieke instrumenten zijn bvb piano, viool, zangstem, blaasinstrumenten, slagwerk… Ken jij al Mozart, Bach of Chopin ? Dit zijn enkele van de vele klassieke componisten.
Uiteraard moet iedereen de taal van muziek leren lezen en begrijpen : de muzieknoten worden in de klassen MV (muzikale vorming) geoefend. Wanneer je voldoende noten kan lezen kan je deze leren spelen op het instrument van jouw keuze.

De muziekacademie J.H. Fiocco Schaarbeek heeft ook een rijk aanbod aan instrumenten uit de ‘oude muziek’. Hiermee wordt doorgaans de periode vanaf de late middeleeuwen tot en met de vroege romantiek aangeduid. De bekendste barokcomponist is wellicht Johann Sebastian Bach.
De aangeboden instrumenten in onze afdeling zijn blokfluit, klavecimbel, orgel, cello, historische gitaar, hobo, harp en zang. Typisch voor de muziek in deze periode is het belang van spelen in ensemble, de aandacht voor improvisaties op bekende schema’s, het spelen vanuit een becijferde bas (zoals in de jazz en pop), de verschillende stijlen in het oude Europa, …
Wil je meer info? Aarzel niet om contact op te nemen met de leerkracht klavecimbel en orgel.

Een streepje kamermuziek van Telemann:
https://www.youtube.com/watch?v=qgRsSUi_tnA

Vocale muziek uit de renaissance:
https://www.youtube.com/watch?v=9rspPLgpoWc&feature=youtu.be

2

JAZZ/POP/ROCK

De muziekacademie van Schaarbeek heeft een jazz- en pop afdeling. Wil je piano, drums, saxofoon, klarinet, elektrische gitaar, basgitaar of contrabas leren spelen of leren zingen en hou je van blues, pop, funk, rock en/of jazz? Dan ben je in onze academie aan het juiste adres: je leert niet alleen  verschillende stijlen spelen, maar ontdek je op een leuke manier hoe je kan improviseren en hoe je fijn kan begeleiden.
Naast je instrument les kan je ervaring op doen in de “band” klas waar je spelenderwijs jouw muzikale gehoor en geheugen ontwikkelt, inzicht krijgt in ritmische en melodische patronen, jouw creativiteit stimuleert door improvisatie en interactie en kennis maakt met andere instrumenten.
Vanaf de middelbare graad is er het verplichte vak “Algemene muziekcultuur” of AMC waarin een deel over muziektheorie gaat (noodzakelijk in functie van improvisatie) en een deel over de geschiedenis van jazz en pop muziek.

3

ELEKTRONISCHE MUZIEK

De richting geeft aan alle geïnteresseerden toegang tot de wereld van de elektronische muziek toepassingen. Je leert werken met het programma Ableton Live, en benadert het als een instrument. De focus zal liggen op spelen, performance en uitvoering, en is dus geen productie opleiding. De computer leer je gebruiken als een nieuw instrument, ter aanvulling of als een volledig autonome omgeving. De opleiding bestaat uit actieve instrument lessen en theoretisch luik.

Volgende vakken worden ingericht: LIVE/ELECTRONICS, KLANKLAB, GELUIDSLEER

NIEUW VANAF SEPTEMBER 2023

Profiel Jongeren/Standaard

Deze richting is gericht op jongeren waar iedereen terecht kan die naast het blijven studeren van een instrument zich ook wil verdiepen in elektronische muziek. Het lessenpakket bestaat uit: Live/studio electronics, jouw instrument en Muziek & Cultuur. Naast de studie van jouw instrument leer je het programma Ableton Live gebruiken in Live /studio electronics. Ableton Live is hét software programma dat gebruikt wordt naast en op podium om op een vlotte en creatieve manier aan de slag te gaan met elektronische muziek. In het vak Muziek&Cultuur bekijk je aanvullende lesinhoud gaande van synth gebruik, audio opname, microfoon kennis, midi, sampling, culturele vorming, enz…

LIVE/STUDIO ELECTRONICS

Je leert in groep het programma Ableton Live. Voorkennis is niet vereist want we beginnen bij de basis…

Je leert:

– de verschillentussen sessie view/arrangement view

– het verschil tussen audio en midi tracks

– midi gebruiken en audio bestanden gebruiken en maken

– de effectgroepen ontdekken en leren gebruiken

– de ingebouwde ableton instrumenten gebruiken

– het verschil tussen synthese en sampling

– Etc…

MUZIEK & CULTUUR

We kijken naar de geschiedenis van elektronische muziek, ontdekken artiesten en genres. Verder bekijken we ook technieken en toepassingen inzake opnames, microfoons, synths, drummachines, midi vs audio, looping & fx, enz… Samengevat; een theorie klas met een brede waaier aan informatie gerelateerd aan elektronische muziek. Dit geeft je fundamentele kennis in de wereld van de elektronische muziek.