Muziek

Klassiek, oude muziek en pop/jazz @ J.H. Fiocco Schaarbeek


Orgel Muziekacademie Schaarbeek
 Onze academie biedt 3 afdelingen aan:

klassiek, oude muziek en pop/jazz

De cursus instrument/zang vormt het wezenlijke bestanddeel van de muzikale opleiding

  • Theoretische kunstvakken
  • Instrumenten
  • Zang en stemvorming
Onze academie biedt 3 afdelingen aan  :
klassiek, oude muziek en pop/jazz

1

Klassiek
Klassieke muziek is de basis voor al wie muziek wil leren. Het is onze Westerse muziek die de afgelopen eeuwen een hele weg afgelegd heeft van vocale naar instrumentale muziek en naar opera, orkestmuziek,…
Klassieke instrumenten zijn bvb piano, viool, zangstem, blaasinstrumenten, slagwerk… Ken jij al Mozart, Bach of Chopin ? Dit zijn enkele van de vele klassieke componisten.
Uiteraard moet iedereen de taal van muziek leren lezen en begrijpen : de muzieknoten worden in de klassen AMV (algemene muzikale vorming) geoefend. Wanneer je voldoende noten kan lezen kan je deze leren spelen op het instrument van jouw keuze.

2

Oude muziek
De muziekacademie J.H. Fiocco Schaarbeek heeft een rijk aanbod aan instrumenten uit de ‘oude muziek’. Hiermee wordt doorgaans de periode vanaf de late middeleeuwen tot en met de vroege romantiek aangeduid. De bekendste barokcomponist is wellicht Johann Sebastian Bach.
De aangeboden instrumenten in onze afdeling zijn blokfluit, klavecimbel, orgel, barokcello, hobo, harp en zang. Typisch voor de muziek in deze periode is het belang van spelen in ensemble, de aandacht voor improvisaties op bekende schema’s, het spelen vanuit een becijferde bas (zoals in de jazz en pop), de verschillende stijlen in het oude Europa, …
Wil je meer info? Aarzel niet om contact op te nemen met de leerkracht klavecimbel en orgel.

Een streepje kamermuziek van Telemann:
https://www.youtube.com/watch?v=qgRsSUi_tnA

Vocale muziek uit de renaissance:
https://www.youtube.com/watch?v=9rspPLgpoWc&feature=youtu.be

3

Pop/Jazz
De muziekacademie van Schaarbeek heeft een jazz- en pop afdeling. Wil je piano, drums, saxofoon, klarinet, elektrische gitaar, basgitaar of contrabas leren spelen of leren zingen en hou je van blues, pop, funk, rock en/of jazz? Dan ben je in onze academie aan het juiste adres: je leert niet alleen  verschillende stijlen spelen, maar ontdek je op een leuke manier hoe je kan improviseren en hoe je fijn kan begeleiden.
Naast je instrument les kan je ervaring op doen in de “band” klas waar je spelenderwijs jouw muzikale gehoor en geheugen ontwikkelt, inzicht krijgt in ritmische en melodische patronen, jouw creativiteit stimuleert door improvisatie en interactie en kennis maakt met andere instrumenten.
Vanaf de middelbare graad is er het verplichte vak “Algemene muziekcultuur” of AMC waarin een deel over muziektheorie gaat (noodzakelijk in functie van improvisatie) en een deel over de geschiedenis van jazz en pop muziek.