Muziek

Klassiek, Jazz/Pop/Rock & Experimentele Muziek @ J.H. Fiocco Schaarbeek


Orgel Muziekacademie Schaarbeek
 Onze academie biedt 3 afdelingen aan:

klassiek, Jazz/Pop/Rock, Experimentele muziek

De cursus instrument/zang vormt het wezenlijke bestanddeel van de muzikale opleiding

  • Theoretische kunstvakken
  • Instrumenten
  • Zang
Onze academie biedt 3 afdelingen aan  :
klassiek, jazz/pop/rock en Experimentele muziek

1

KLASSIEK
Klassieke muziek is de basis voor al wie muziek wil leren. Het is onze Westerse muziek die de afgelopen eeuwen een hele weg afgelegd heeft van vocale naar instrumentale muziek en naar opera, orkestmuziek,…
Klassieke instrumenten zijn bvb piano, viool, zangstem, blaasinstrumenten, slagwerk… Ken jij al Mozart, Bach of Chopin ? Dit zijn enkele van de vele klassieke componisten.
Uiteraard moet iedereen de taal van muziek leren lezen en begrijpen : de muzieknoten worden in de klassen MV (muzikale vorming) geoefend. Wanneer je voldoende noten kan lezen kan je deze leren spelen op het instrument van jouw keuze.

De muziekacademie J.H. Fiocco Schaarbeek heeft ook een rijk aanbod aan instrumenten uit de ‘oude muziek’. Hiermee wordt doorgaans de periode vanaf de late middeleeuwen tot en met de vroege romantiek aangeduid. De bekendste barokcomponist is wellicht Johann Sebastian Bach.
De aangeboden instrumenten in onze afdeling zijn blokfluit, klavecimbel, orgel, cello, hobo, harp en zang. Typisch voor de muziek in deze periode is het belang van spelen in ensemble, de aandacht voor improvisaties op bekende schema’s, het spelen vanuit een becijferde bas (zoals in de jazz en pop), de verschillende stijlen in het oude Europa, …
Wil je meer info? Aarzel niet om contact op te nemen met de leerkracht klavecimbel en orgel.

Een streepje kamermuziek van Telemann:
https://www.youtube.com/watch?v=qgRsSUi_tnA

Vocale muziek uit de renaissance:
https://www.youtube.com/watch?v=9rspPLgpoWc&feature=youtu.be

2

JAZZ/POP/ROCK
De muziekacademie van Schaarbeek heeft een jazz- en pop afdeling. Wil je piano, drums, saxofoon, klarinet, elektrische gitaar, basgitaar of contrabas leren spelen of leren zingen en hou je van blues, pop, funk, rock en/of jazz? Dan ben je in onze academie aan het juiste adres: je leert niet alleen  verschillende stijlen spelen, maar ontdek je op een leuke manier hoe je kan improviseren en hoe je fijn kan begeleiden.
Naast je instrument les kan je ervaring op doen in de “band” klas waar je spelenderwijs jouw muzikale gehoor en geheugen ontwikkelt, inzicht krijgt in ritmische en melodische patronen, jouw creativiteit stimuleert door improvisatie en interactie en kennis maakt met andere instrumenten.
Vanaf de middelbare graad is er het verplichte vak “Algemene muziekcultuur” of AMC waarin een deel over muziektheorie gaat (noodzakelijk in functie van improvisatie) en een deel over de geschiedenis van jazz en pop muziek.

3

EXPERIMENTELE MUZIEK

Vanaf volgend schooljaar starten we in de derde graad (huidige middelbare graad) met het eerste jaar experimentele muziek.

De richting geeft aan alle geïnteresseerden toegang tot de wereld van de elektronische muziek toepassingen. Je leert werken met het programma Ableton Live, en benadert het als een instrument. De focus zal liggen op spelen, performance en uitvoering, en is dus geen productie opleiding. De computer leer je gebruiken als een nieuw instrument, ter aanvulling of als een volledig autonome omgeving. De opleiding bestaat uit actieve instrument lessen en theoretisch luik.

Volgende vakken worden ingericht: LIVE/ELECTRONICS, KLANKLAB, GELUIDSLEER & OPNAMETECHNIEK